La moneda hauria de ser una eina per a l’intercanvi i no una via per especular.

monedas

Això és el que defensen les diferents iniciatives de moneda social que s’han creat durant els darrers anys a Catalunya. Així, monedes com l’eco i la turuta conviuen amb l’euro a alguns municipis catalans.

La crisi està fent florir arreu del món iniciatives que fomenten una economia alternativa. En són un exemple les xarxes d’intercanvi, els grups de consum, els bancs del temps o les monedes socials que s’han anat creant durant els darrers anys a diversos barris i municipis catalans. Aquesta última, la moneda social, és una alternativa local al sistema monetari hegemònic per a l’intercanvi de béns i serveis. Pretén promoure una economia solidària i ètica, que doni suport al desenvolupament del comerç local i el consum responsable i de proximitat. Així mateix, és un instrument per aconseguir relacions econòmiques igualitàries i basades en el treball real.

L’objectiu no és substituir la moneda tradicional, sinó desenvolupar determinades funcions socials. D’aquesta manera, arreu del món s’han creat monedes socials en situacions de guerra (monedes d’emergència), per potenciar l’economia i el comerç local (monedes locals) o per crear xarxes d’ajuda mútua (bancs del temps). La moneda social també pot ser una resposta de la societat davant una crisi econòmica. De fet, la primera va ser creada a Suïssa en resposta a la crisi de 1929.

Així doncs, existeixen diferents tipus de moneda social (moneda local, moneda complementària, moneda parasitària, etc.) que responen a les necessitats concretes d’una comunitat.

En aquestes iniciatives, tot i que es fa servir una moneda, no s’especula amb ella, ja que no produeix interessos. Per tant, tampoc no té sentit acumular-ne. La moneda social és, doncs, una eina al servei de les persones i que promou el comerç local.

Major proximitat entre veïns/es, redescobrir talents i riqueses locals, recuperar el teixit social, augmentar la capacitat adquisitiva de les famílies i potenciar noves oportunitats laborals cooperatives són alguns dels avantatges que experimenten les comunitats que creen i fan servir una moneda social.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s