Cap a una economia sostenible : Quins són els temes clau a tractar en la propera dècada? I com?

economia sostenible
És el títol de l’article que, Nelmara Arbex representant del Global Reporting Initiative, institució independent que va crear el primer estàndard internacional per a l’elaboració de memòries de sostenibilitat, ha elaborat per ser publicat al butlletí RScat de Responsabilitat Social a les persones que entenen la necessitat d’un camí de transformació cap a l’economia sostenible en la propera dècada, una de les preguntes més importants és : quins processos de presa de decisions conduiran als canvis que necessitem per tal d’assolir aquesta economia?

Per a les persones que volen donar suport als processos de presa de decisions amb indicadors,  impactes i ètiques socials i mediambientals de les organitzacions (com la xarxa GRI) aquesta pregunta porta a una altra: com s’haurien de formular els informes per tal de donar un suport més eficient a aquests processos de presa de decisions?

Aquesta és la pregunta a la qual intenta donar resposta el projecte “Sostenibilitat i trets de les comunicacions d’informació al 2025”, liderat per GRI. Durant un període de 12 mesos, s’està entrevistant líders de pensament de diverses àrees de coneixement sobre temes com la tecnologia de dades o el desenvolupament de la societat i les empreses, amb l’objectiu d’identificar els temes principals que seran (o haurien de ser) al centre de les agendes de les empreses, i consegüentment en els seus informes i comunicacions públiques. Aquest diàleg obert pretén formar les bases per a futures comunicacions corporatives significatives. Les entrevistes i recerca relacionades amb el projecte es donen a conèixer regularment a la web de GRI i a esdeveniments regionals. El projecte ha començat el gener de 2015 i acabarà el gener de 2016.

És evident  que el procés d’elaboració de memòries té un paper important. La informació recopilada durant aquest procés pot portar a millors empreses i polítiques si s’enfoca correctament i s’utilitza per a informar processos de presa de decisions crítics.

Però la informació per si mateixa no porta necessàriament al canvi. La informació només pot portar al canvi si s’utilitza en processos de presa de decisions guiats per una visió. Els líders – empreses, ONGs, legisladors i grups d’interès – tenen un paper en crear una imatge nítida del futur desitjat. Establint objectius ambiciosos, les organitzacions que fan memòries comparteixen amb els seus públics les seves aspiracions per a un futur que potser no havien imaginat possible.

Tot i que les directrius G4 han tractat el primer element important per a promoure el canvi – l’enfocament – demanant les empreses que fan memòries que es centrin en temes estratègics que són els més crítics de gestionar en les seves operacions, el segon element crític – la visió – la direcció en què anar, encara ha de ser dissenyat per les organitzacions considerant el context en què operen i el futur que volen construir.

Actualment podem dir que la pràctica de mesurar i presentar memòries d’acompliment en sostenibilitat ha augmentat significativament en l’última dècada – la major part de les grans companyies publiquen dades d’assoliment en sostenibilitat, però també cal reconèixer que els impactes ambientals i socials negatius dels negocis es mantenen. Com poden les memòries i comunicacions canviar això?

El primer Document d’Anàlisi del projecte, publicat al juny, presenta les conclusions inicials de la investigació, segons les entrevistes amb líders de pensament i la recerca de gener a abril de 2015.

Seguint els que les persones expertes i líders han dit, la propera dècada es caracteritzarà per una “agenda fortament relacionada amb la sostenibilitat”, que afectarà tothom i tot tipus d’organitzacions. Alguns dels temes més importants que han mencionat són:

 • Escassetat de matèries primeres
 • Definició de polítiques i plans d’acció per tractar el canvi climàtic
 • Reducció de residus i contaminació de l’ecosistema
 • Reducció de la desigualtat de la riquesa
 • Gestió dels conflictes socials i les migracions
 • Protecció dels drets humans
 • Definició de plans regionals de desenvolupament sostenible
 • Re-educació de treballadors/es per a nous sectors
 • Creixement de crisis ètiques i de reputació
 • Reforç de polítiques anti-corrupció

Tot això tindrà lloc enmig de l’era digital, en la qual el públic espera accés en temps real a la informació i la comparatibilitat.

Això significa que empreses, responsables polítics i ciutadania participaran en el desenvolupament de solucions per tractar aquests temes, i no serà possible seguir amb els “negocis com sempre”, ja que aquests temes seran part del context general on tots i totes vivim i operem.

Pel que fa al que la societat esperarà veure en les memòries (o altres comunicacions), aquests són els principals punts de vista:

 • Les empreses hauran de rendir comptes com mai abans, ja que encara falta molt per solucionar els problemes més importants de la societat, i es percep les empreses com a institucions poderoses amb un paper decisiu per a trobar solucions.
 • La presa de decisions tindrà en compte la sostenibilitat amb més profunditat a l’hora de prendre decisions relacionades amb creixement, retorn de capital, reputació i gestió de riscos. Les persones que decideixen a nivell corporatiu consideraran la contribució proactiva de l’empresa a l’hora de tractar temes de sostenibilitat. Una part important de la contribució d’una empresa a la implementació del desenvolupament sostenible es demostrarà, per exemple, a través de la integració de l’estratègia de negoci amb la cadena de proveïment, els actors regionals, les empreses semblants del sector i a través de partenariats público-privats. També s’aconseguirà  reforçant els models de bona governança i millorant la transparència.
 • Els valors ètics, la reputació i la gestió de riscos guiaran la presa de decisions a l’hora de tractar temes que encara no estan regulats, com les innovacions d’avantguarda i la gestió de conflictes.
 • La tecnologia permetrà a les empreses i grups d’interès accedir, recopilar, verificar, analitzar i correlacionar dades. Així, la presa de decisions haurà de considerar el potencial escrutini constant de la consistència entre els seus valors ètics i les seves accions. Això també empoderarà els grups d’interès, que molt probablement jugaran un paper important en la governança corporativa i la definició d’estratègies.
 • La tecnologia permetrà a les empreses operar i informar d’una forma altament integrada, per exemple, revelant informació d’acompliment en context conjuntament a la de la seva cadena de proveïment i socis regionals.
 • Emergiran nous indicadors que mostraran la correlació entre els impactes, la integració interna i externa de l’empresa, facilitaran l’avaluació dels impactes (externalitats), i determinaran el nivell de confiança que els grups d’interès tenen en una empresa. La presa de decisions estarà millor informada sobre els impactes específics de les activitats empresarials quan calgui prendre decisions per a construir una economia sostenible.
 • Els “informes” seran el resultat de processos regulats i voluntaris. Els informes de sostenibilitat i les comunicacions – en diversos formats – ajudaran a la presa de decisions dintre i fora de les empreses, així com als grups d’interès a monitoritzar les contribucions de les empreses al desenvolupament sostenible i la consistència entre els seus valors ètics i les seves accions.
 • Les dades sobre sostenibilitat seran digitals. El format digital prevaldrà a l’hora de presentar informació d’acompliment financera i de sostenibilitat. Els informes i documents es lliuraran amb major freqüència que actualment, que es fa anualment. La fiabilitat de les dades serà essencial per a construir la confiança amb els grups d’interès.

Què en penseu?

 • Quins són els temes principals que la societat haurà d’afrontar en la propera dècada?
 • Com afectaran aquests temes a com operen i informen les empreses?
 • Quins processos de gestió ens portaran els canvis que necessitem per arribar a una economia sostenible?
 • Quin tipus de dades sobre sostenibilitat i informes poden ajudar a la presa de decisions i als grups d’interès a tractar els temes de l’economia sostenible de la propera dècada?

Feu arribar les vostres respostes a GRI via correu electrònic a l’equip del projecte Reporting 2015:reporting2015@globalreporting.org.

Per a més informació, visiteu la pàgina web del projecte: https://www.globalreporting.org/information/Pages/Reporting-2025.aspx

Dr. Nelmara Arbex
GRI Senior Advisor in Innovation in Reporting
and independent consultant

Article extret de RScat (Responsabilitat Social a Catalunya, Generalitat)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s