El paratge de Peguera (Berguedà), amenaçat per un projecte residencial elitista.

Caminada a La Gallina Pelada 20-12-15 018
El paratge de Peguera, al municipi berguedà de Fígols, es troba amenaçat per un projecte residencial elitista. Situat en un altiplà a 1700 m. d’alçada, al vell poble de Peguera es vivia tradicionalment de l’artesania i les pràctiques agrícoles i ramaderes, abans de convertir-se en una colònia industrial dels jaciments de carbó berguedà a principis del segle passat. Els latifundis de Peguera van ser llavors venuts pels senyors feudals de Peguera als Olano, amos de Carbones de Berga S.A. convertits en comptes de Fígols per la gràcia d’Alfons XIII. A una casa prop de Peguera hi va néixer el conegut maquis llibertari Ramon Vila “Caracremada”, qui viuria de prop “els fets de Fígols” de 1932, en que una revolta obrera a l’Alt del Llobregat va desembocar en la històrica proclamació del comunisme llibertari en aquest municipi. L’exèrcit va esclafar aquella revolta en un presagi del que succeiria anys més tard al nostre pais. La crisi de la mineria va aprofundir el procés de despoblament rural a la zona i avui Peguera és un poble abandonat amb les seves cases en runa i s’ha convertit en un paratge que interpel·la els excursionistes que s’hi acosten amb la seva bellesa natural i en la seva memòria.
L’any 2003, les 1800 hectarees dels comptes de Fígols van ser venudes pels seus hereus al xeic àrab Butti Bin Maktoum Bin Juma al-Maktoum, membre de la família que governa des de 1830 els Emirats Àrabs Units, per 3,6 milions d’Euros, a través de la societat Serchs S.A. El 2009 s’aprovava el nou POUM del municipi de Fígols, que posava els fonaments per convertir les cases i les terres de Peguera en un complex residencial elitista. Enguany la comissió d’Urbanisme de la Catalunya central ha aprovat, amb una sèrie de prescripcions, el Pla especial urbanístic de Peguera, de manera que al projecte de l’empresa Peguera Building Development, amb seu social a Manresa, només li espera una propera resolució definitiva. El projecte preveu la construcció d’un hotel de 5 estrelles a l’antiga cantina del poble, amb un pàrquing soterrat per a un centenar de cotxes i piscina inclosa, la “rehabilitació” de totes les antigues cases de Peguera amb una ampliació d’entre el 5 i el 70 per cent de la seva superfície per al desenvolupament d’apartaments turístics, un spa, una cafeteria i un centre d’observació del cel, així com la construcció d’una nova edificació que es cediria al municipi de Fígols per al desenvolupament d’un centre d’interpretació. Als prats de l’altiplà de Peguera situats entre els PEIN (Pla d’espais d’Interès Natural) Serra d’Ensija-Rasos de Peguera, s’hi destinaria una superfície molt important per a “activitats esportives”, entre les que es compten la pràctica de la hípica, el de tir en arc i pistes de tennis i les seves edificacions associades. També associades al complex tota una sèrie d’infraestructures “necessàries” per al seu desenvolupament, entre les que es compten un heliport, plantes de generació d’energia, dipòsits i depuradores d’aigües, vials i un repetidor de telecomunicacions al roc de Peguera.
El projecte ha estat presentat com a solució per a la rehabilitació i vitalització del vell poble de Peguera i la dinamització econòmica i turística de l’entorn per part dels promotors, fet que ha gaudit de la complicitat de la institució municipal i alguns dels seus habitants. El passat mes d’agost es celebrava la festa major de Peguera on els vells veïns i amants del poble s’hi acosten cada any. Alguns assistents i van penjar una pancarta on s’hi reclamava “Volem inversions al Berguedà, hi volem viure i treballar”. .
Alhora, la organització a través de les xarxes socials començava a difondre i qüestionar el projecte i un compte de Facebook anomenat Salvem Peguera sumava força adhesions durant l’estiu i convocava una assemblea popular al mateix poble. Dies abans de l’assemblea i de manera estranya es difonia a través dels mitjans locals la desconvocatòria d’aquella reunió. Malgrat això algunes persones van trobar-se a Peguera per tirar endavant amb la campanya.
La realitat és que la magnitud del projecte és desconeguda per la majoria de la població berguedana, si be molts amants de la muntanya i l’excursionisme rebutgen la destrucció d’una paratge tan insòlit. Paradoxalment, el representant de Peguera Building Inversions és el manresà Vicenç Muñoz, que és membre de la Junta directiva del Centre excursionista Montserrat com a delegat de patrimoni i del Xalet refugi Rasos de Peguera, del que el centre excursionista n’és propietari. Vicenç Muñoz, que es va presentar en les darreres eleccions municipals sota les sigles de SI, va afirmar a Radio Berga que “el principal interès de la iniciativa és conservar l’entorn paisatgístic”. El xeic al-Maktoum va conèixer Peguera a través de la seva relació amb Harald Kuspert, propietari d’un centre de cria de falcons a la seva finca de Canalda, al municipi d’ Odèn (Solsonès), mentre que la compra-venda de la finca es va fer a través del promotor berguedà Pep Graus, amo de la immobiliària Pirineu 2000 i actual gestor de la concessió municipal de l’hotel Berga Park a la societat InbergaTur S.L. Aquesta societat està formada per un lobby d’empresaris del Berguedà, en litigi amb l’Ajuntament de Berga per incompliments en dita concessió. Al mur de la pàgina de Facebook de Butti Bin Maktoum Bin Juma al-Maktoum es poden llegir a dia d’avui missatges de berguedans que s’oposen al projecte. La Plataforma Salvem Peguera, a través del seu bloc www.salvempeguera.blogspot.com ha fet públic un comunicat d’oposició al projecte on difon els seus aspectes i té previst seguir reunint-se per fer actes públics d’oposició al projecte.
Jordi Vall. Setmanari de comunicació Directa 244

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s