Abacus Cooperativa, una experiència en responsabilitat social.

Abacus

ABACUS és una cooperativa que va néixer el maig del 68 impulsada per un grup de mestres i famílies amb una idea comuna, proveir-se de material educatiu de qualitat i amb bones condicions de preu. La idea i la voluntat que sota el paraigües jurídic i social del cooperativisme ha fet que avui en dia la cooperativa compti amb més de 800.000 persones sòcies consumidores i prop de 500 persones sòcies treballadores.

L’atractiu principal del nostre model cooperatiu són les persones, treballem la responsabilitat social com un aspecte propi i a la vegada evolutiu del nostre ADN que fem palès no tan sols en les nostres actuacions internes/externes, sinó que mantenim una arquitectura organitzacional democràtica i participativa des de l’any 1968 que al llarg dels anys l’hem anat consolidant fins el dia d’avui i que dóna pas a la governança i cohabitació dels nostres dos col·lectius referents, les persones sòcies de consum i les persones sòcies de treball.

Hi ha alguns aspectes que voldria remarcar i que crec que són cabdals per comprendre aquest ADN que forma part dels valors cooperatius universals, la formació en educació cooperativa, la participació, la intercooperació, la transparència i la transformació social, aquesta última arrelada en els 40 territoris on la cooperativa és present avui en dia. Cal ressaltar les dues dimensions que s’engranen i s’harmonitzen en el concepte d’empresa socialment responsable, la dimensió interna (el col·lectiu de treball, creant vincles estables) com a qüestió prèvia doncs no es pot iniciar la casa per la teulada, i la dimensió externa (el col·lectiu de consumidors i els grups d’interès).

Per tant és cert que les cooperatives, com a qualsevol altre entitat que opera en el mercat, tenen una responsabilitat ètica amb l’entorn on actua, però que degut al seu funcionament democràtic i participatiu els dóna un component de sentit de comunitat, són organitzacions genuïnament compromeses amb la societat que consideren que l’obtenció d’eficiència econòmica ha d’estar en línia amb el compromís ètic, laboral, social i mediambiental. I és en aquí on Abacus en aquesta doble dimensió (persones sòcies consumidores i treballadores) posa l’accent.

Quan volem tancar el cercle ens trobem amb el concepte d’intercooperació (col·laboració mútua), concepte que ens enriqueix com empresa pel fet de compartir coneixement, experiència, practiques, innovació i/o reflexió a través de projectes amb d’altres empreses i/o grups d’interès, com va ser el programa tRanSparEncia impulsant polítiques de RSC al llarg de la cadena de subministrament de les empreses, o bé avui en dia el programa Respon.cat

L’empresa del segle XXI no s’entén del tot si aquests components en major o menor grau d’intensitat no interactuen entre ells facilitant així polítiques de responsabilitat social integrals on el component de treball es trobi plenament identificat i compromès. Som empreses de persones, els projectes som persones, els emissors som persones i per tant els receptors han de ser les persones.

El repte que tenim per endavant és important, molt important i l’hem de gaudir.

Us convido a fer una lectura de les nostres memòries de sostenibilitat “Creixem sumant” corresponent a l’exercici 2013 i “Obrint camins” de l’exercici 2014 que trobareu en el nostre web www.abacus.coop

Quim Sicília
Cap de comunicació interna i participació
ABACUS Cooperativa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s